Στρογγυλή Τράπεζα 4
Άσκηση, Λιπιδαιμικό και Γλυκαιμικό προφίλ: Ο Ρόλος του Μυϊκού και του Λιπώδη Ιστού
Round Table 4
Exercise, Lipidemic and Glycemic Profile: The Role of Muscle and Adipose Tissue
Ημερομηνία και Ώρα / Date and Time: 19/10/2024, 17:30-18:45
Άσκηση και μεταγευματική λιπαιμία
Exercise and postprandial lipemia
Δρ. Πετρίδου Ανατολή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα
Dr. Petridou Anatoli, Assistant Professor, School of Physical Education and Sport Science at Thessaloniki, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
Η ομιλία θα εστιάσει στη σχέση μεταξύ της σωματικής άσκησης και της μεταγευματικής λιπαιμίας, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από την αύξηση της συγκέντρωσης των τριγλυκεριδίων στο αίμα μετά από γεύμα που περιέχει λίπη. Η μεταγευματική λιπαιμία συμβάλλει στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, με το πρόβλημα να εντείνεται καθώς οι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας σε μεταγευματική κατάσταση. Τα περισσότερα σχετικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την ικανότητα της άσκησης να μειώνει τη μεταγευματική λιπαιμία, συμβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο στην καλή υγεία. Θα παρουσιαστούν δεδομένα από πρόσφατες μελέτες που δείχνουν τις διαφορές στην απόκριση του οργανισμού ανάλογα με την ένταση, τη διάρκεια και τον τύπο της άσκησης, καθώς και τον χρόνο μεταξύ γεύματος και άσκησης. Επίσης, θα αναλυθούν οι πιθανοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η άσκηση μειώνει τη μεταγευματική λιπαιμία. Τέλος, θα δοθεί έμφαση στις πρακτικές εφαρμογές αυτών των ευρημάτων στην καθημερινή ζωή, όπως στην επιλογή κατάλληλων μορφών άσκησης πριν ή μετά τα γεύματα και στη συχνότητα της άσκησης για τον περιορισμό της μεταγευματικής λιπαιμίας.
The talk will focus on the relationship between exercise and postprandial lipemia, a condition characterized by an increase in the concentration of triglycerides in the blood after a fat-containing meal. Postprandial lipemia contributes to the development of atherosclerosis and is an independent risk factor for cardiovascular diseases, with the problem becoming more pronounced as people spend a significant part of their day in a postprandial state. Most relevant findings confirm the ability of exercise to reduce postprandial lipemia, thereby contributing to overall good health. Data from recent studies will be presented, showing differences in the body's response depending on the intensity, duration, and type of exercise, as well as the timing of exercise relative to the test meal(s). Additionally, the possible mechanisms through which exercise reduces postprandial lipemia will be analyzed. Finally, emphasis will be placed on the practical applications of these findings in daily life, such as choosing appropriate types of exercise before or after meals and determining the frequency of exercise to limit postprandial lipemia.