My Cart0

Άρθρο Τόμου

Ρυθμός εφαρμογής της δύναμης των κάτω άκρων και ικανότητα βάδισης σε ασθενείς με νόσο POMPE ενήλικης μορφής

Επιθεώρηση Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης
Τόμος 2017
2017
Σελίδες: 
1-6
issn: 
2407-960X
Ρυθμός εφαρμογής της δύναμης των κάτω άκρων και ικανότητα βάδισης σε ασθενείς με νόσο POMPE ενήλικης μορφής

Ευαγγελία Ζαχαρία1 , Αργυρώ Κρασε1 , Σπυρίδων Μεθενίτης1 , Γιώργος Παπαδήμας2 , Γεράσιμος Τερζης1

1Εργαστήριο Κλασικού Αθλητισμού, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2Εργαστήριο Μυοπαθολογίας, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Περίληψη: 

Η νόσος Pompe είναι μια σπάνια κληρονομική διαταραχή, που οφείλεται στην έλλειψη ή ανεπάρκεια του λυσοσωματικού ενζύμου όξινη α-γλυκοσιδάση, με συνέπεια τη μειωμένη λειτουργικότητα των σκελετικών μυών στους ενήλικες ασθενείς. Ο ρυθμός εφαρμογής της δύναμης (ΡΕΔ) επηρεάζει σημαντικά την επίδοση σε γρήγορες κινήσεις, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στον αθλητισμό. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του ΡΕΔ και της ικανότητας βάδισης σε ασθενείς με νόσο Pompe ενήλικης μορφής. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της σχέσης του ΡΕΔ των κάτω άκρων και της ικανότητας βάδισης ασθενών με νόσο Pompe ενήλικης μορφής. Συμμετείχαν 6 ενήλικες ασθενείς με νόσο Pompe, 3 γυναίκες και 3 άνδρες (ηλικίας 49,3 ± 5,8 ετών, σωματικής μάζας 74 ± 16 kg και αναστήματος 168  ± 9 cm). Αξιολογήθηκε ο ΡΕΔ και η μέγιστη ισομετρική δύναμη των κάτω άκρων στην άσκηση πιέσεων ποδιών, ενώ η ικανότητα βάδισης εκτιμήθηκε με την 6λεπτη δοκιμασία βάδισης. Η αξιολόγηση της σύστασης του σώματος έγινε με απορροφησιομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας. Σημαντική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ της απόστασης που καλύφθηκε κατά την 6λεπτη δοκιμασία βάδισης και του ΡΕΔ από τα 100 μέχρι τα 500 ms (r = 0,824–0,908, p ≤ 0,05). Αντίθετα, καμία σημαντική συσχέτιση δεν διαπιστώθηκε μεταξύ της 6λεπτης δοκιμασίας και της μέγιστης ισομετρικής δύναμης των κάτω άκρων (r = 0,766, p = 0,076). Σημαντική συσχέτιση επίσης διαπιστώθηκε μεταξύ της άλιπης μάζας των κάτω άκρων και της απόστασης που βάδισαν οι ασθενείς κατά την 6λεπτη δοκιμασία (r = 0,877, p = 0,022), του ΡΕΔ στα 400 ms (r = 0,855, p = 0,030), του ΡΕΔ στα 500 ms (r = 0,855, p = 0,030) και του ΡΕΔ στα 600 ms (r = 0,842, p = 0,036). Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι ο ρυθμός εφαρμογής της δύναμης των κάτω άκρων συνδέεται με την ικανότητα βάδισης των ασθενών με νόσο Pompe και ότι μετά από τα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου μιας γρήγορης κίνησης, η άλιπη μάζα των κάτω άκρων επηρεάζει τη συσχέτιση αυτή. 

Newsletter

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Ο σκοπός της Εταιρείας είναι μη κερδοσκοπικός και κοινωφελής και ορίζεται ειδικότερα ως η παραγωγή, συγκέντρωση και διάδοση επιστημονικής γνώσης σε θέματα βιοχημείας και φυσιολογίας της άσκησης.

Επικοινωνία

3ης Σεπτεμβρίου 144, Αθήνα, 11251

info@eevfa.gr

www.eevfa.gr

MasterCard VISA VISA MasterCard ID Check VISA