My Cart0
Καρπούζη Χριστίνα / Karpouzi Christina

Καρπούζη Χριστίνα / Karpouzi Christina

Καρπούζη Χριστίνα / Karpouzi Christina
Καρπούζη Χριστίνα / Karpouzi Christina
Στρογγυλή Τράπεζα 5 / Round Table 5

Στρογγυλή Τράπεζα 5
Στρογγυλή Τράπεζα Νέων Ερευνητών

Round Table 5
Round Table of New Researcher

Ημερομηνία και Ώρα / Date and Time: 20/10/2024, 09:15-10:30

Πρωτεϊνικά συμπληρώματα: πόσο χρήσιμα είναι σε συστηματικά ασκούμενους/ες;
Protein supplements: how useful are they for regular exercisers?

Καρπούζη Χριστίνα, Υποψήφια Διδάκτωρ, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

Karpouzi Christina, Ph.D. Candidate, School of Physical Education and Sport Science at Thessaloniki, Aristotle University of Thessaloniki, Greece

Τα πρωτεϊνικά συμπληρώματα αποτελούν σημαντικό αντικείμενο μελέτης στην αθλητική επιστήμη και ειδικά στην αθλητική διατροφή, κυρίως λόγω της ικανότητάς τους να συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και στην υποστήριξη της αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς. Η αποτελεσματικότητα των πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων ενισχύεται ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με άσκηση με αντιστάσεις, με τις τρέχουσες συστάσεις για ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης να κυμαίνονται μεταξύ 1.6 και 2.2 g/kg σωματικού βάρους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Παρά την εκτενή έρευνα σχετικά με την πρωτεϊνικά συμπληρώματα και την άσκηση με αντιστάσεις, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη χρήση των πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων σε άλλες μορφές άσκησης, όπως η διαλειμματική προπόνηση ή το Pilates. Αυτό το κενό στη βιβλιογραφία είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον πληθυσμό των ελεύθερα ασκούμενων, οι οποίοι συχνά βασίζονται σε μη αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, οδηγούμενοι σε μη βέλτιστη χρήση συμπληρωμάτων. Στην παρούσα ομιλία, θα εξεταστεί η πραγματική χρησιμότητα των πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων σε διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες, ενώ θα αναλυθεί και ο ρόλος τους στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης σε συστηματικά ασκούμενους. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν διαφορετικοί τύποι πρωτεΐνης—συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης ορού γάλακτος, της πρωτεΐνης από αυγό και των φυτικών πρωτεϊνών—και θα συζητηθούν οι διαφορές στην απορρόφηση και την αποτελεσματικότητά τους.

 

Protein supplements are an important focus in sports science and nutrition due to their impact on muscle mass growth, athletic performance enhancement, and support of recovery following injuries. Their effectiveness is particularly enhanced when combined with resistance training, with current recommendations suggesting a daily protein intake ranging from 1.6 to 2.2 g/kg of body weight, regardless of age and sex. Despite extensive research on protein supplementation in resistance training, there is limited literature on its use in other forms of exercise, such as interval training or Pilates. This gap is particularly relevant for recreational exercisers, who often rely on unreliable sources of information, being led to suboptimal supplement use. In this presentation, I will explore the actual utility of protein supplements across various sports activities and examine their role in improving athletic performance in regularly exercisers. Additionally, different types of protein—such as whey protein, egg protein, and plant-based proteins—will be discussed, highlighting differences in absorption and effectiveness.

Newsletter

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Ο σκοπός της Εταιρείας είναι μη κερδοσκοπικός και κοινωφελής και ορίζεται ειδικότερα ως η παραγωγή, συγκέντρωση και διάδοση επιστημονικής γνώσης σε θέματα βιοχημείας και φυσιολογίας της άσκησης.

Επικοινωνία

3ης Σεπτεμβρίου 144, Αθήνα, 11251

info@eevfa.gr

www.eevfa.gr

MasterCard VISA VISA MasterCard ID Check VISA